Merhabalar.

İçinde bulunduğumuz Ağustos ayı ile ilgili bir sohbete başlamak istiyorum. Ağustos ayının isminin nereden geldiğini araştırmakla işe başladım. Roma'nın diktatör kralı Sezar'ın oğlu olan Octavius'un, ilk adını (Jül/July) Temmuz ayına verdiğini, daha sonra  "kutlu, yüce" anlamında olan "Augustus" lakabını ise Ağustos ayına verdiğini tarihi kayıtlardan öğrendim. Oysa tam aksine bu ay Roma uygarlığına bir kabus olacak, Türkler tarafından ise kutlu bir ay olarak anılacaktır. Zira ilerleyen tarih boyunca Ağustos ayında Müslüman Türk orduları, Roma uygarlığını temsil edenleri sekiz kez önemli sonuçlar doğuran zaferlerle mağlup edeceklerdir.   

Ağustos ayında vuku bulan tarihi olayları özetleyecek olursak, Müslüman Türkler; 

  • 26 Ağustos 1071 Malazgirt'le Anadolu'yu yurt edinme yoluna girdiler. 
  • 27 Ağustos 1389 Kosova'da beş asır sürecek Balkan hakimiyeti dönemini başlattılar.
  • 26 Ağustos 1526'da Mohaç Zaferi ile Avrupa'nın kapılarını açtılar.
  • 4 Ağustos 1578 Vadi's Seyl'de Portekiz'i yenerek Kuzey Afrika'yı tuttular. 
  • 17-21 Ağustos 1915 Anafartalar Zaferi'yle Çanakkale Savaşı'nda büyük avantaj kazanıldı. 
  • 23 Ağustos 1921 Sakarya ve 30 Ağustos 1922 Dumlupınar'da küllerinden doğarak Anadolu'da tutundular. 
  • Ağustos'ta, Batı Haçlı ordularına karşı kazanılan bu zaferlere ilaveten 11 Ağustos 1473 Otlukbeli, 23 Ağustos 1514 Çaldıran, 24 Ağustos 1516 Mercidabık zaferlerini de eklersek onüç büyük zaferi arkamıza alıp milletçe Ağustos ayının adını, "Zafer" şeklinde değiştirsek yeridir.

Bütün bu zaferler silsilesi içinde ikisi vardır ki tarihe kalıcı istikamet vermiştir. Birisi 1071, diğeri 1922 zaferidir. Bin yılın iki ucunda yaşanan bu iki ihtişamlı zaferi birlikte ele alarak günümüze ışık tutan çıkarımlar yaptığımızda ilginç sonuçlar görebileceğimizi umuyoruz.

"Zafer" Ayı kutlu olsun!