Sarı Nokta

 Sarı Nokta Hastalığı (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) nedir?

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu2 hastalık

Makula keskin ve renkli görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında bulunan küçük bir alandır. Bunun ortasındaki toplu iğne başı büyüklüğündeki bölgeye içerdiği özel pigment maddelerinden dolayı sarı nokta adı verilir. Tam karşıya baktığımızda kornea ve lens yardımıyla ışık makulada odaklanır. Görme, santral retinada daha keskin, kenarlara periferik retinaya doğru ise daha zayıftır. Yaşa bağlı makula dejeneresansında makula bölgesinde fotoreseptör hücre harabiyeti geliştiğinden dolayı ilerleyici görme kaybı ortaya çıkmaktadır. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinmektedir.

Sarı Nokta Hastalığının tipleri var mı?

Yaşa bağlı makula dejenerasyonun iki tipi vardır. Bunlar yaş, diğer adıyla eksüdatif tip ile kuru diğer adıyla atrofik tiptir. Hastaların yaklaşık %90'inde kuru (atrofik) tip bulunsa da, görme kaybından en çok yaş (eksüdatif) tip sorumludur. Kuru tip makula dejenerasyonunda görme kaybı yıllar içerisinde gelişir ve bulguların başlangıcından yıllar sonra görme onda bir seviyesine inebilir. Yaş tipte ise görme kaybı daha ani gelişir. Kuru tipte bazen retina içinde yeni damar oluşumları gelişir. Bu kuru tipin tehlikeli tipi olan yaş tipe döndüğünün işaretidir. Yaş tipte tehlike yeni oluşan damarların kırılgan ve geçirgen olmasına bağlı sızıntıya ve kanamaya sebep olmasıdır.

Sarı Nokta Hastalığının belirtileri nelerdir?

Yaşa bağlı maküla dejeneresansında makula yavaş yavaş yapısını kaybettiği için hastalar renkleri soluk, yazıları bulanık ve düzgün olan çizgileri eğri olarak görmeye başlarlar. Beraberinde bakılan cismin ortasında bulanık bir alan veya karanlık bir leke gibi görme problemleri yaşanır. Maküla dejeneresansı ilerlediğinde kişilerin görme alanlarının ortasında yoğun görme kayıpları oluşur. Bu problemler kişilerin önemli faaliyetleri yapmalarına engel olur ve hayatları kısıtlanır.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu1 hastalık

Sarı Nokta Hastalığını kimlerde daha çok görülüyor?

Yaşa bağlı makula dejenerasansında temel risk faktörü ilerleyen yaştır. Bunun yanı sıra aile öyküsü, açık renkli göz, hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara öyküsü ve UV ışınları da diğer risk faktörlerdir. Kadınlar erkenlerden daha fazla risk altındadırlar.

Sarı Nokta Hastalığı açısından kimlere muayene olması önerilmektedir?

Pek çok kişi maküla probleminin olduğunu bulanık görme ortaya çıkana kadar fark etmez. Dolayısıyla genellikle başka bir nedenle yapılan göz muayenesinde tesadüfen teşhis edilir. Yaşa bağlı makula dejeneresansı açısından 50 yaş ve üzerindeki herkesin kontrol edilmesi gereklidir. Ailesinde ve yakın akrabalarında yaşa bağlı makula dejenerasyonu olanlar, aşırı kilolu ve kan kolesterol düzeyi yüksek bulunanlar, sigara alışkanlığı olanlar, hipertansiyon gibi kalp damar hastalığı bulunanlar hastalık açısından yüksek riskli olduklarından daha erken yaşlarda kontrol edilmelidirler. Öte yandan yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı olanlar yılda en az bir defa düzenli olarak retina muayenesinden geçmelidir. Bu hastalara hastalık seyirlerini kontrol etmeleri için “Amsler Grid” de denilen bir tür kareli kağıt testi verilir ve görme kalitelerini haftada en az birkaç kez kontrol etmeleri istenir.

Amsler Grid (Kareli Kâğıt) testi nasıl yapılır?

Amsler Grid denilen kareli kağıt testinde kişiler eğer kullanıyorlarsa okuma gözlüğünüzü takıp aydınlık bir ortamda 30 santimden teste bakmaları gerekir. Test her bir göz, diğer göz kapatılarak uygulanır. Açık olan göz test kağıdı üzerinde merkezde bulunan noktaya bakar. Ortaya bakarken çizelgedeki tüm çizgilerin düz olup olmadığına bakar. Diğer gözle de aynısını tekrarlar. Herhangi bir bölgede çizgilerde kırılma, çizelgede bulanık görme tespit ediyorsa göz doktoruna başvurması önerilir.

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu3 hastalık

Sarı Nokta Hastalığı tanısı nasıl konur?

Hasta muayenede yaşa bağlı makula dejerasyonuna ait riskler açısından önce sorgulanır ve detaylı öyküsü alınır. Biyomikroskop ve çeşitli mercekler yardımıyla makula başta olmak üzere kapsamlı bir göz incelemesi yapılır. Muayeneyi takiben teşhisi doğrulamak, yapılacak tedavi şeklini belirlemek ve takipler için bazı tetkikler yapılmaktadır. Optik koherens tomografi (retina tomografisi), fundus floresein anjiografi (göz anjiyosu) ve optik koherens tomografi anjiyografi (ilaçsız göz anjiyosu) en sık kullanılan tetkikler olmaktadır.

Sarı Nokta Hastalığının tedavisi var mıdır?

Yaşa bağlı makula dejeneresansı genel olarak geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Kuru tip makula dejenerasansı için etkinliği gösterilmiş bir tedavi yöntemi henüz yoktur, ancak çeşitli vitamin, mineral takviyeleri ve lutein gibi bazı antioksidan özelliğe sahip olan ilaçlar kullanılmaktadır. Yaş tip yaşa bağlı makula dejeneransı erken safhada tespit edildiğinde görme mevcut seviyede korunabilir ve kayıpların ilerlemesi yavaşlatılabilir. Son yıllarda en çok uygulanan tedavi göz içine anti-VEGF (Vasküler Endotheliyal Büyüme Faktörü) ilaç enjeksiyonlarıdır. Bu ilaçlar kanamalara ve sıvı birikimlerine yol açan yeni damar oluşumlarını engellemektedir. Söz konusu tedaviden iyi sonuç alabilmek için hastaların tedaviye uyum sağlaması ve düzenli kontrole gelmesi önemlidir.

Kaynak:https://www.istanbulretina.com/sari-nokta-hastalik-belirtisi-tedavisi.php

Sarı nokta hastalığına neden yer verdiğimi merak edenler için söylemek durumundayım. Geçenlerde gözlüklerimi yenilemek için gittiğim göz muayenesinde doktor bende "Sarı Nokta" başlangıcı olduğunu söyledi. Şimdilik kuru sarı nokta olduğu için, devletin karşılamadığı bir vitamin hapını almak durumunda kaldım. Söz konusu hap 30 günlük olup, bedeli 600 TL. civarında ve bu hapı ölünceye dek her ay kullanmam gerekiyormuş. 

Yorum Gönder

21 Yorumlar

  1. Yazıyı okudum Recep bey. Kareli Kağıt Testinde sağ gözümü kapatıp sol gözümle baktığımda ilgili çizgilerde az da olsa eğrilik oluyor. Sağda o sorun yok. Bu arada geçmiş olsun. İlaç çok pahalıymış. Bence Sincan merkez de bulunan göz hastanesine bir görün tekrardan. Eğer orada teşhis konmadıysa. Benim dilim yandı tek dokturun teşhisine körü körüne inanmakla. Hastanelerde zamanında randevu almak sıkıntı. Mecburen özel hastanelere gidiyoruz. Muayene parası çok fazla. Ya hastalığı çekeceksin randevu aldığında devlet hastanesinde. Ya da özel bir hastaneye gideceksin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hüseyin Güzel.
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hüseyin hocam, yakın okuma gözlüğü kullanıyorsanız, kareli kağıt testini yakın okuma gözlüğü ile ve kareli kağıt 30-40 cm. okuma mesafesinde ve her gözü diğeri kapatılmak üzere ayrı ayrı test etmek gerekiyor. Eğer çizgiler de ufak da olsa kırılmalar varsa, mutlaka bir göz doktoruna muayene olmaya gitmek durumundasınız. İnşAllah, umut ederim, böyle bir aksilik yoktur.
      Benim bu rahatsızlığımı iki farklı göz doktoru da teşhis etti. Şu anda başlangıç safhasında ve kuru sarı nokta olduğu için vitamin hapı kullanmaktan başka yapacak bir şey yokmuş. Yalnız her üç ayda bir göz doktoruna kontrole gitmek gerekiyor, nedenine gelince kuru sarı nokta yaş sarı nokta rahatsızlığına dönüşebilirmiş, işte asıl sorun ondan sonra başlıyormuş.
      Benim zaten sağ gözümün retina arkasındaki jel sıvı tabakasında parçalanmada var. Sağ gözümde sürekli bi karınca ile birlikteyim. Göz hareketlerime bağlı bu karınca da hareketleniyor. Ona alışmıştım. Sarı nokta olmasaydı iyiydi. Sarı nokta tehlikeli göz hastalıklardan biridir. Merkezi görme merkezindeki dokularda bozulmalar olunca; okuma, yazma, televizyon, sinema, bilgisayar gibi araç ve hizmetlerden mahrum kalıyorsun.
      Bence, hiçbir hastalık için özel hastaneye gitmeye gerek yok. Eğer devlet hastanelerinde iyi kötü sağlık sorunlarınızla ilgileniliyorsa, bence yeterli. Çaresini bulamadığınız bir dertle karşılaşır da dermanı devlet hastanelerinde bulamazsanız, işte o zaman özel hastaneler düşünülebilir.
      Benim kareli kağıt testinde renkleri (siyah-beyaz) aynen dağılmadan net görüyorum. Sadece karelerin çizgilerinde hem sağ, hem de sol gözümde çok hafif kırılmalar var. Bu da her iki gözümde de sarı nokta başlangıcı olduğunu söylemeye yetiyor. Sağlıklı günler dilerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Pazartesi günü için randevu alacağım. Bakalım hayırlısı.

      Sil
  2. çok geçmiş olsun , Allah dermansız dert vermesin ne diyelim her şey bizim için yaş ile gelen bir sürü durum var sanırım göz problemleri insanı en çok gerenlerden oluyor. Ama hayattaki adapte olma kabiliyetimize güveniyorum ben ,hayat her aşamada farklı sınavlarla dolur. Dikkat edin kendinize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Uzmanamator.
      Ziyaretinize ve değerli yorumunuza ayrıca geçmiş olsun dileğinize çok teşekkür ederim.

      Sarı nokta yaş ve kuru olmak üzere iki ayrı şekilde seyreden bir göz hastalığı. Şu anda benimki başlangıç safhasında, her iki gözde ve kuru olarak başlamış ve halen devam etmekte. Durdurulamıyor. Sadece yaş sarı noktaya geçince göze, kanamaları ve yeni damar oluşumunu önleyen bir çeşit enjeksiyon yaplıyor. Devlet bu enjeksiyonları karşılamıyor ve iğneler çok pahalı. Şimdilik hastalar 10%'nunu karşılıyormuş. Örnek vermek gerekirse her ay enjeksiyon yapılıyor ve iğnenin ücreti 12 bin TL. 10%'u 1.200 TL. ediyor.

      Dediğiniz gibi her şey biz insanlar için ve alışmak o kadar zor olmuyor. Kabuulenirseniz hiçbir sorun yok. Ama eğer, ben bu hastalığa yakalanmaya layık bir adam mıydım? Neden hep bu hastalıklar beni buluyor diye şikayetçi olursak, işte bu noktada her şey aleyhimize dönüşüyor. Sabredeceğiz ve gücücmüz yettiğince yapılabilecek tedavileri yaptıracağız.

      Ailemde, sülalemde hiç sarı nokta hastalığı olan duymadım. Doktorlar bunun bir yaşlılık hastalığı olduğunu söylüyorlar. 65 yaşından sonra karşılaşabiliyoruz. Benim bir göz rahatsızlığım daha var ama o şimdilik zararsız. Gözün içini dolduran jel maddesine vitreus denir. Vitreus normalde retinaya yapışıktır. İlerleyen yaşla beraber jel maddesi sıvılaşır ve büzüşür. Bu değişiklikler belli bir aşamaya gelince jel maddesi retinadan ayrışmaya başlar. Vitreus ayrışırken sıkı yapışık olduğu yerlerden retinaya çekinti yapar. Bu çekintinin etkisiyle sinir hücreleri uyarılır ve loş ortamda daha belirgin olan ışık çakmaları görülür. Bu ayrışma süreci genellikle birkaç ayda sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Bu değişiklikler sonucu jel maddesi göziçerisinde yoğunlaşır ve jeli oluşturan lifler bir araya kümelenir. Kümelenen lifler göz içerisinde yüzerler ve retina üzerine gölge yaparlar. Özellikle aydınlıkta veya beyaz bir yere bakarken sanki sinek uçuyormuş veya bazı küçük lekeler geziyormuş gibi görünürler.
      Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. geçmiş olsun. o ne pahalı vitaminmiş yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Deeptone.
      Ziyaretiniz ve geçmiş olsun dileği içeren değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Efendim bugüne kadar karşılaştığım hastalıkların tamamına yakını için reçete edilen ilaç ve malzemelerin neredeyse tamamını hep kendim karşılamak zorunda kaldım. Varsi ameliyat öncesi ve sonrası varis çorabı önerdiler, devlet ödemiyor (750 TL.) cepten aldım. Diz kireçlenmesinde yine bir vitamin hapı kullandım, devlet ödemediği için (700 TL.) cepten ödedim. Sarı nokta için vitamin önerdiler devlet ödemiyor (600 TL.) cepten ödedim. Prostat kanseri ameliyatım sonrası yardımcı bir hap daha kullanacağım onu da devlet ödemiyor cepten alacağım. Sizin anlayacağınız, tüm hastalıklarım için istenilen ilaç ve malzemeleri kendi imkanlarımla almak zorunda kaldım.
      Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. Her şeyin başı sağlık, sakın unutmayın!
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. Çok geçmiş olsun Recep bey.. 1 ay sonrasında umarım her şey yolunda gider, iyi sonuçlar alırsınız.
    Sağlıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Momentos.
      Ziyaretiniz ve geçmiş olsun dileğinizi içeren değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Efendim, bu hastalık maalesef durdurulamıyor, yavaş yavaş da olsa ilerliyor. Önemli olan kuru sarı noktada kalması, eğer yaş sarı noktaya dönüşürse, işte o zaman yandı gülüm keten helvası. Okumak, yazmak, televizyon, sinema, tablet, cep telefonu ve bilgisayar kullanımı zorlaşacak. Görme merkezi zarar gördüğü için hassasiyet gerektiren şeyleri görmek zorlaşacak.
      Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun, ağbimin İstanbuldaki göz doktoru bu sarı nokta tedavisinde başarılı bir doktor, ihtiyaç olursa isim verebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Yüreğimin İklimi.
      Ziyaretiniz ve geçmiş olsun dileği içeren değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Doktor öneriniz için de çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun. Şu anda benimkisi başlangıç safhasında ve kuru sarı nokta şeklinde seyrediyor. Doktorlar sadece vitamin hapı öneriyorlar. Ancak ne zaman yaş sarı noktaya dönüşürse, işte o zaman göz tedavi altına alınıyor. Doktorlar sadece göze aylık enjeksiyon yapıyorlar. Sarı nokta için yapılabilecek başka bir tedavi metodunun olmadığını söylüyorlar. Siz yine de bu yoruma cevap yazarken, İstanbul'daki o göz doktorunun ismini yazarsanız memnun olurum. Görüşmekte fayda mülahaza etmeliyiz.
      Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  6. Geçmiş olsun Recep Bey, belirli bir yaşın ve genetik faktörlerin sıkıntısı sarı nokta. Benim gözümde de başka bir nedenle yapılan muayenede solda başlangıç halinde bir sarı nokta görüldü, şimdilik kuru ve küçük, umarım böyle kalır. Aynı vitamini ya da bir benzerini ben de kullanıyorum 3-4 aydır ve gerçekten çok pahalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Leylak Dalı.
      Ziyaretinize ve iyi dileklerinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Doktorlar kuru sarı nokta başlangıcında olan hastalarına göz vitamin hapı reçete ediyorlar. Bunun dışında ne bir tedavi yöntemi var, ne de öneriler var. Önemli olan kuru sarı noktanın yaş sarı noktaya dönüşmemesi. Yaş sarı noktaya dönüşünce işler kötüye gidecek. Çünkü yaş sarı noktanın göziçi enjeksiyonun dışında bir tedavisi de yoktur.
      Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. Size de geçmişler olsun efendim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  7. Aaa! Çok üzüldüm :( Vitaminin fiyatı çok yüksek ve maalesef böyle pahalı ilaçları yazmıyorlar evet, nispeten ucuz fiyatlı ilaçları yazıyor sağlık ocağı, onda bile bir şeyler ödüyoruz:( çok çok çok geçmiş olsun, inşallah yazdığınız üzere yaş sarı noktaya dönüşmez. Sağlıcakla kalın, selamlar, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bücürükveben.
      Ziyaretinize ve iyi dileklerinizi içreren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Size tüm hastalıklardan uzak, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

      Bu tür rahatsızlıklar için yazılan vitamin hapları ilaç olmadığı ve hastalığı iyileştirici bir fonksiyonu da olmadığı için devlet ödemiyor. Kesin olmamakla birlikte sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyormuş.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  8. Geçmiş olsun Recep bey. Benim hem annem hem babama sarı nokta teşhisi konuldu. Babamın baya oluyor kuru sarı nokta sizinki gibi. sadece vitamin kullanıyor ve hiç bir sorun yok ,görmede sıkıntı yok kuru sarı nokta hastalığı sanırım daha tehlikesiz. Anneme ise yaş olan cinsinden teşhis kondu çok meşakkatli göz içi enjeksiyon olması gerekiyor o biraz zor ve vitamine göre aşırı pahalı. Ama çok şükür o da daha iyi iğnelerden sonra. Sizin de vitaminlerle şifa bulacağınızı umuyorum, göz sağlığı çok önemli, geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar *mehtap.
      Ziyaretinize ve iyi dileklerinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Anne ve babanıza da çok geçmişler olsun. Anne ve babanıza, Allah'tan acil şifalar, sağlık, sıhhat ve afiyetler dilerim.

      Sarı nokta daha çok yaşlılık hastalığı. Şu anda benimki de babanızın ki gibi başlangıç ve kuru sarı nokta. Benim de görmem de hiçbir sıkıntı ve sorun olmuyor. Ancak, ilerleyen zaman içinde kurudan yaşa dönebiliyor. İşte sıkıntı o zaman başlayacak.

      Her organımız gibi gözümüz de çok önemli ve vazgeçemeyeceğimiz organlarımızdan biri. Ama ne yapalım, hastalık girdiği zaman hiç acımıyor, gereğini yapıyor.
      Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim. Selam ve saygılarımla.

      Sil
  9. Çok geçmiş olsun. sarı noktayı duymuştum ama bu kadar detaylı değildi.. Ben de kitap okurken, PC başındayken gözlük kullanıyorum.. Yakını bulanık görme durumu vardı.. Vitamin de pahalıymış, SGK neden karşılamıyor ki, yazık gerçekten.. Tekrar geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Ertuğrul Yıldırım.
      Ziyaretiniz ve geçmiş olsun dileğinizi içeren değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Kuru sarı nokta hastalığı başlangıcında görmenizde bir sıkıntı olmaz. Yaş sarı nokta hastalığında sıkıntılar olur. Siz yazı içindeki siyah kare testiyle gözlerinizi test ediniz. Sarı noktayı teşhis eden en iyi tanılama testi budur.
      İnşAllah böyle bir göz rahatsızlığıyla karşılaşmazsınız. Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Testi yaptım, herşey normal gibi gözüküyor. Öneriniz için sağolun.. Emeğinize sağlık, sağlıcakla kalın.. :)

      Sil
  10. Merhabalar Ertuğrul Yıldırım.
    Testi uygulamana ve sonucun normal olmasına sizin adınıza çok sevindim. Sarı nokta çok tehlikeli bir göz hastalığı, Allah kimsenin başına vermesin.
    Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
    Selam ve sayılarımla.

    YanıtlaSil

*YORUMLARINIZ HEMEN YAYINLANIR*