Plastiksiz Temmuz

Merhabalar.

Plastik 19. yüzyılın ikinci yarısından beri bizlerle olan bir polimer. 1869 yılında ilk sentetik plastik olan "selüloit" John Wesley Hyatt tarfından bilardo toplarının fildişinden yapılmasına karşın bir çözüm aranırken keşfedildi. Selüloit sayesinde fil ve kaplumbağa avcılığı da azalacaktı. Leo Baekeland da ilk tam sentetik plastik olan "bakalit"i elektrik yalıtkanı olarak kullanılan doğal madde yerine sentetik bir madde ararken 1907'de icat etti. Hem yalıtkan olup hem ısıya dayanıklı olması ile seri üretim için muazzam bir madde elde edilmiş oldu. 1960-1970 yılları arasında neden olduğu çevre sorunları nedeniyle eleştirilse de üretimi hızlanan bir ivmeyle sürüyor. 

Plastik gözle görünmediğinde tamamen kaybolmaz, giderek daha küçük parçalara ayrılır. Mikroplastik adı verilen bu parçaçcıklar solunum ve emilim yoluyla insan bedenine girip organlarda birikebilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, yeni doğan bebeklerin plasentalarında mikroplastik bulundu. İnsan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne boyutta olduğu tam olarak bilinmiyor. 

Plastik atıkların sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor. Yüzde 15'i geri dönüşüm için toplansa da bunun yüzde 40'ı atık olarak bertaraf ediliyor. Kalan yüzde 19'u yakılıyor, yüzde 50'si çöplüklere gidiyor ve yüzde 22'si ise atık yönetim sistemlerinden kaçarak daha fakir ülkelerdeki kontrolsüz çöp sahalarına, açık ocaklarda yakılmaya ya da karasal ve sucul ortamlara gönderiliyor. 

Yarın "Plastiksiz Temmuz"  başlıyor. 2011 yılından beri küresel ölçekte farkındalık yaratmak için Temmuz ayı "Plastiksiz Temmuz" olarak adlandırılıyor. Rebecca Prince-Ruiz tarafından ortaya konan Avustralya çıkışlı bir çevre hareketi olan "Plastiksiz Temmuz" 177 ülkede 120 milyondan fazla katılımcının desteğiyle plastik farkındalığı konusunda etki yaratmaya devam ediyor. 

Ne sağlığımıza, ne cebimize, ne de çevreye bir yararı var. Plastikleri kullandıktan sonra sağa sola atanlar sadece çevre kirliliğine sebep olmakla kalmıyor, sağlığımıza da kast ediyor. Denizlere atılan plastikler, bu plastiklerle bir arada yaşayan canlılar derken işin içinden çıkmak imkansız oluyor. Sürekli su içmenin öneminden bahsediyor uzmanlar. Suyu cam şişede içerek daha da fayda sağlayabilirsiniz. Cam şişe satın alabilir ve yanınızda taşıyabilirsiniz. Böylece hem etrafı kirletmemiş olursunuz hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.

Herkese, suların ve getirdiği yaşamın kıymetinin bilindiği, plastik farkındalığı yüksek, huzur dolu bir Temmuz ayı dilerim. 

Selam ve saygılarımla.

Dinler Tarihi

 


Merhabalar.
Belki sizler de benim gibi dinler tarihini merak etmişsinizdir. Dinler tarihini anlatan bu videoyu yıllar önce internetten indirmiştim. O gün bu gündür arşivimde yer alan bu videoyu sizlerle paylaşmak istedim. Videoda ses yok, sadece grafik görselle dinler tarihini anlatıyor. Sizi bilmem ama bana göre güzel bir kaynak. Eğer beğenirseniz kopyalayıp alabilirsiniz. Tarihlerde inşAllah bir yanlışlık yoktur. 

Söz konusu videoda görsel olarak sunulan dinler tarihinde bir yanlışlık, ya da bir noksanlık fark ederseniz, bir yorum marifetiyle bizlerle paylaşırsınız; sevinirim, memnun olurum.
Selam ve saygılarımla.

NOT: Lütfen Videoyu Tam Ekran seçeneğini tıklayın ve izleyin.

Yeniden Merhabalar

Merhabalar.

İnternet bağlantı sorunu çözüldü. Ancak, geçirdiğim son karın ve kasık fıtığı operasyonları sonucu bilgisayarın başına oturamıyorum. Aslında yazacak ve ele alacak o kadar çok konu olmasına rağmen, ne yazacağımı da bilemiyorum... 

İnşAllah bilgisayarın başına oturabilecek kadar iyileşir ve yazmaya devam edebilirim. Eski yazma şevk ve heyecanı da kalmadı... 

Sizlere sağlık, sıhhat, afiyetler; iyilik ve güzellikler dilerim. Sağlıcakla kalın ve Allah'a emanet olun. 

Selam ve saygılarımla.