Saygı Dengesi

 

Merhabalar. 

Her mevsimi yaşanır kılan ve her mevsimin bizlere sunduğu güzelliklere güzellikler katan; birlikte yaşamaya doyamadığımız, yıllardır bizi bir ana gibi kucaklayan ve bağrına basan; taş, kerpiç ahşap malzemelerden yapılı emektar evimize duyduğum özlemi nasıl dile getireceğimi bilemiyorum. Nereden başlayıp nasıl anlatsam diye günlerdir gayret ediyorum. Çocukluk ve gençlik yıllarımızın en güzel günlerini geçirdiğimiz bu evin artık yerinde yeller esmektedir. Diğer bir deyişle emektar evimiz, 1986 yılında kamu yararına istimlâk edilerek elimizden alınmıştır.

Kendi ellerimizle evimizi yıkmaya mahkum edildiğimiz, kanunun cebri yaptırım gücüne saygı duymakla birlikte, bizi buna mecbur eden yerel yönetimin aldıkları yanlı ve vicdansız istimlâk kararını haksız bulduğumuzu söylemek durumundayım.  

Evimiz bu zamana kadar ayakta kalmış olsaydı, bu sefer de kentsel dönüşüm projesi kapsamında yine elimizden alınacakmış. Yani emektar evimizin kaderinde öyle de böyle de yıkılarak yok olmak varmış. Oysa emektar evimizin akranlarından yıkılmadan ayakta kalarak hala sahiplerini barındırmaya devam edenleri var. Bu evlerin sahiplerini uyarıyor, çok yaşlı olmalarına rağmen hala ayakta kalmayı başarabilmiş bu evlerin kadrini ve kıymetini bilsinler istiyorum.

O günleri güzel kılan şeylerin ne olduğu ile şu anda yaşamakta olduğumuz günleri çirkin kılan şeylerin de, ne olduğunu merak etmiyor değilim. Güzel günleri çirkin kılan şeylerin sebebini kısaca, saygı dengesi bozulmuş dünya düzenine bağlayabiliriz. 

Bilgisayarınızda sevdiğiniz bir filmi izlerken, beğendiğiniz sahnelere nasıl geri dönüp aynı sahneleri tekrar tekrar izleme ihtiyacı duyuyorsanız, işte ben de çocukluk ve gençlik yıllarımı geçirdiğimiz evimizin yukarıdaki fotoğraf karesine yansıyan o güzelim günlerini tekrar tekrar yaşamak istemekten kendimi alıkoyamıyorum. 

Allah Rıza’sının yalnızca namazda, oruçta, hacda değil; kul hakkında, gönül almada ve bir yardımda arayan insanlarla karşılaşabileceğim ümidim hala devam etmekle birlikte, son nefesimi vereceğim ana kadar da bu ümidimi muhafaza edeceğimden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Haksızlıkların yok edilmesi ve çirkinliklerin giderilmesiyle toplumda bir saygı dengesi yaratılacağı kuşkusuzdur. Çevremizdeki çirkinlikleri ve haksızlıkları ortadan kaldırarak, onları değiştirip düzelterek, dünyayı tekrar dost hale getirebiliriz. Bu nedenledir ki; dünyayı tekrar dost hale getirmek için eli kalem tutan her insan, diğer insanlardan daha ağır bir sorumluluk yüklenmiştir. Bu bağlamda söz konusu yüklendiğimiz sorumluluklarımızın bilincinde olarak onları yerine getirmek için, daha fazla zaman kaybetmeden, bir an önce harekete geçmenin vakti geldi de geçiyor bile.

Selam ve saygılarımla.

Blog Listesi Eklentisi


Çok önceden blog sayfamda uygulamada bulunan  ve sorunsuz çalışan "BLOG LİSTESİ" eklentisini sayfamdan kaldırdım ve tekrar yükledim, ama maalesef bu eklenti eskiden çalıştığı gibi çalışmadı. Yani takibime aldığım blogların bir listesini oluşturamadım. Takip ettiğim her bir bloggeri  ayrı ayrı eklentiye eklemek zorunda kaldım. Bu aksaklıktan haberiniz var mı? Bu zamana kadar benim yaptığım gibi eklentiyi kaldırıp yeniden yükleyen oldu mu? Olduysa, söz konusu eklenti, eskisi gibi çalıştı mı?

Şayet benim gibi böyle bir işlem yapmadıysanız, sakın yapmayın, çünkü eski blog listesini sayfanızda oluşturamazsınız. Ya da ben mi beceremedim acaba?

Konuyla ilgili deneyimi olan açıklama yaparsa memnun olurum. Şayet böyle bir aksaklık varsa, yarın birgün bu sizin başınıza da gelebilir, benim gibi bocalamamanız için tüm blogcuları haberdar edersek isabetli bir iş yapmış oluruz diye düşündüğüm için bu aksaklığı duyurmak istedim. 

Yazma Öğretimi ve Sanatı

 Merhabalar.

Emin Özdemir ve Adnan Binyazar tarafından hazırlanan "Yazma Öğretimi ve Yazma Sanatı" isimli kitabın incelemesini tamamladım. Kitap genel olarak; yazma gereksinimi, konu ve konu türlerine göre yazmanın öğelerini, anlatım biçimlerini, öyküleme (hikaye etme), anlatımı etkili kılma ve okuma-yazma ilişkisini kapsamaktadır. Konuyu örneklendirmek için de yerli yazarlarımızın eserlerinden alıntılar yapılmıştır.

Bu kitapta: Yazımızın anlatım gücünü geliştirmek, daha etkili bir duruma getirmek için onu paragraf ve cümle açısından  değerlendirmemiz gerektiği gibi, sözcükler yönünden de değerlendirmemiz gerektiği vurgulanmaktadır. Çünkü paragrafın bir düşünce, cümlenin bir yargı ve sözcüğün de bir kavram birimi olduğu vurgulanarak, yazıda da önemli olan, bu birimler arasındaki dengeyi kurmanın önemi işlenmektedir.

Bu kitap, dil ve yazın öğretimine dönük hem bir yöntem bilgisi; hem de yazmanın kurallarını ve yöntemlerini öğreten kılavuz bir kitaptır.

Bu tür kaynak kitapları araştırmak ve incelemek için yazın sanatına ilgi duymak gerekiyor. Aksi halde, bu tür kitaplar okuyucuyu sıkar. Ancak kitap içinde örneklenen, keyifli ve okuyucuya zevk veren alıntıları okuyabilirsiniz.

İlgilendiğiniz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Unutamam Seni




Unutamadıklarımızın anısına...


Unutamam Seni (Makam: Uşşak, Usûl: Düyek, Güfte & Beste: Şekip Ayhan Özışık)

Yazmak Üzerine

 

Merhabalar.

Biraz da kendimi geliştirmek, eksikliklerimi tamamlamak ve sonuç olarak daha iyi yazmak adına, yukarıdaki fotoğraf karesinde yer alan kitapları incelemeye başladım. 

Asuman Kafaoğlu-Büke tarafından kaleme alınan "Yazma Sanatı" isimli deneme kategorisindeki kitap; Can Yayınları tarafından 2011 yılında yayınlanmış olup, 229 sayfadır. 

William Zinsser tarafından kaleme alınan "İyi Yazmak Üzerine" isimli kaynak kitap; Alltıkırkbeş Yayınevi tarafından 2014 yılında yayınlanmış olup, 317 sayfadır.

Ray Bradbury tarafından kaleme alınan "Yaratıcı Yazarlık" isimli kaynak kitap; Altıkırkbeş Yayınevi tarafından 2015 yılında yayınlanmış olup, 151 sayfadır.

Murat Gülsoy tarafından kaleme alınan Büyübozumu:Yaratıcı Yazarlık" isimli inceleme kitap; Can Sanat Yayınları tarafından 2014 yılında yayınlanmış olup,  326 sayfadır.

Emin Özdemir-Adnan Binyazar tarafından kaleme alınan "Yazma Öğretimi-Yazma Sanatı" isimli eğitim dizisi kitap; Papirüs Yayınları tarafından 2002 yılında yayınlanmış olup, 160 sayfadır.

Sizleri usandırmamak adına kitapların içeriğiyle ilgili özetleri paylaşıma almadım. Beğendiğiniz ya da ilginizi çeken kitaplar için yorumlarında bilgi talebinde bulunan blogcu arkadaşlarıma, ben de cevab-i yorum içinde bilgi verebilirim. 

Ziyaretiniz ve ilginiz için teşekkür ederim.