Federal Almanya, 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan işgücü açığını birçok ülkeden işçi alarak kapatma çabasına giriştiğin de takvimler 1955 yılını gösteriyordu. İtalya, Yunanistan ve Portekiz'den işçi aldıktan sonra, 30 Ekim 1961'de Türkiye ile işgücü göçü anlaşması imzaladı. Bundan tam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961'de 55 kişilik ilk işçi kafilesi Sirkeci garından yola çıkarak 3 günlük tren yolculuğunun sonunda Düsseldorf'a vardı. Almanya'nın göçmen işgücü alımını durdurduğu 1973 yılına kadarsa, yaklaşık 800 bin kişi Türkiye'den Almanya'ya göç etti. Davulla zurnayla Türkiye'den yola çıkan ilk işçi kafilesi, Almanya'da bandoyla karşılanmıştı. O yıllarda bulunduğu Alman toplumuna yabancı olan gurbetçiler, oldukça zor şartlar altında geçimlerini sağlamak zorunda kalmıştılar. Almanların yapmak istemediği işleri yapıp, onların yaşamadığı koşullarda yaşadılar. Bazen her iki ülkede de kabul görmediler. Almanya'da önce "misafir işçi", sonra "yabancı", Türkiye'de "Almancı " oldular. İlk gidenlerin niyeti para biriktirip memleketlerine dönmekti. Ama bugün iki kültür arasında beşinci kuşak yetişiyor.
Umuda Yolculuk
Kalıcı Yaz Saati
Merhabalar.
Gündüzleri bizleri oyalayacak uğraşlarımız olduğu için vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Benim için geceleri de aynı oldu. Kış mevsiminde olmamız nedeniyle kısa olan gündüzler, uğraşlarımıza yetmiyor ve bir kısım uğraşlarımız akşamın karanlığına kalıyor. Bir de şu anlamsız yaz/kış saati uygulaması yok mu, insanı temelli çileden çıkarıyor. Yoksa siz farkında olmuyor musunuz? Alıştınız mı? Bize bakmayın, bir yerlerde çalışan ve artık torunlarını da okullarına götürüp getiren ebe/dede sürecini de atlattığımız için yaz/kış saat uygulamasının yaşamımıza yüklediği olumsuzluklardan etkilenmiyoruz. Ancak, hayat sadece bizden ibaret değil. Sabahın köründe uykusunu alamadığı için gözlerini ovuşturarak ve bir taraftan da esneye esneye yollara dökülen çalışanlarımız ve öğrencilerimiz de bizim insanlarımız. Onların bu anlamsız 2016 yılında başlayan ve 2018 yılından itibaren kalıcı hale getirilen yaz saat uygulamasından dolayı ne kadar sıkıntı çektiklerinin farkındayız.
İktidar hala inatla kalıcı hale getirdiği yaz saatini kışın da uygulamaya devam ediyor. Peki hiç düşündünüz mü, iktidar neden inatla yaz saati uygulamasını kışın da hala devam ettiriyor? Ben bu konuda herhangi bir araştırma yapmadım ama benim tahmin ettiğim bir nedenim var. Yaz/kış saat uygulaması ile bir alakası olmamakla birlikte sadece inatçı tutumlarına örnek teşkil edecek, sigara ve alkol satış fiyatlarına uygulanan yanlışlığa da değinmek istiyorum.
Sigara ve alkol tüketimine ben de karşı olmakla birlikte bu iki zararlı tüketim maddesinin tiryakisi olmuş, bırakmak isteyip de bırakamayan insanlara da haksızlık etmemek gerekir diye düşünüyorum ve kendileri sigara ve alkol tüketmedikleri için olanca güçleri ile bu iki illete uyguladıkları fahiş fiyatlara karşı çıkıyorum. Siz IV Murat değilsiniz, devir o devir değil. Bu iki illeti tüketen insanları bundan vazgeçirmek için mutat yolları deneyin. Bu iki illete bağımlı hale gelen insanlar, çoluğunun çocuğunun rızkını sizin de fiyatlarına yüklendiğiniz bu iki illete yatırmaktan kendini alıkoyamıyorsa, onların aile fertlerinin kabahati nedir? Siz böyle yapmakla bu iki illeti kullananı değil, onların ailesini cezalandırıyorsunuz. Kısaca bu iki illetin tüketimini azaltmak istiyorsanız, geçerli olan mutat yolları uygulamak zorundasınız. Şimdi tekrar yaz/kış saati konusuna dönebiliriz.
Müslümanın göbeğine güneş düşmez! Yani Müslüman sabahın köründe kalkar, sabah namazına hazırlık yapmak üzere güzelce abdestini alır ve akabinde isteyen evinde, isteyen camiye giderek sabah namazını eda eder. Bana göre bütün mesele bu. Yani sabah namazı vaktinde insanları ayağa kaldırmak, ezanı dinlettirmek ve milleti sabah namazını kılmaya teşvik etmekle birlikte, kılanların ve kılmak isteyenlerin işini kolaylaştırmak. Benim ilk etapta aklıma gelen budur. Belki bu uygulamanın başka cinlikleri de olabilir, aklına gelen ve bu konuda bildiği olan yorumlarında belirtirlerse bizler de öğrenmiş oluruz.
Öğretmenler Günü
"Tüm Öğretmenlerimize İthaf Olunur."
ÖĞRETMENİMBlog Listesi Gadgeti
Yeni blog listesi gadgetine takip etmek istediğiniz blogcuları ilave ettiğiniz de blogcunun sosyal medya ismi ile birlikte blog sayfasının URL link adresi gadgete yerleşiyor. URL link adresinin son komutu olan "com" un sonuna boşluk vermeden bir sılaş "/" atıyorsunuz ve yine sılaşdan itibaren yine boşluk vermeden "feeds/posts/default" komutlarını yazıp kaydediyorsunuz. Sayfanızı çalıştırdığınız da blog listesinde takip ettiğiniz arkadaşlarınızın son paylaşımlarının yer aldığını göreceksiniz.
İzleyiciler eklentisine müdahale edemediğimiz için, bu gadgetle ilgili bir şey yapamıyoruz. Bu gadgetin şimdilik tek çözümü ise; herkes kendi sayfasının da takipçisi olacak. Sonuç olarak, kendi ismi de takip ettiği blog listesinde yer alacağından dolayı, bizi takip etmek üzere izleyiciler eklentisinden yeni üye olan blogcuya böylece ulaşmamız mümkün olacaktır.
Selam ve saygılarımla.
Mimlendim
Mutluluk Süreci
Evliya Çelebi (1611-1682)
Ara Vermek Zorundayım.
Merhabalar.
Beni takip eden ve takip ettiğim değerli blogcu arkadaşlarıma bir duyuruda bulunmak istiyorum. Kışı geçirmek üzere yerleştiğim Ankara'da ki ikametgahıma yeni bir internet bağlantısı yapılana kadar paylaşıma ve blog ziyaretlerime üzülerek ara vermek zorunda kaldığımı bildiririm.
Selam ve saygılarımla.