Çelişen Sözcükler
Cumhuriyet
"Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır."
Türk milletinin yapısına en uygun idare şekli olan cumhuriyet rejimine sahip çıkmak ve onu yaşatmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir.
Cumhuriyet'imizin 101. Yıldönümü Kutlu olsun!Not: Bu Yazı Yorumlara Kapalıdır.
Erişim Engeli
Bu Blog Takip Edilemedi
Merhabalar.
Blog sayfamı ziyaret ederek, izleyiciler eklentisine yeni üye olan takipçi blog arkadaşlarımın sayfalarını zityaret ettikten sonra, ben de onların sayfalarındaki izleyiciler eklentisi üzerinden takip etmek üzere "Takip Et" butonuna bastığım da : "Bu Blog Takip Edilemedi" şeklinde bir uyarı mesajı alıyorum ve sayfayı takibime alamıyorum. Okuyucular listesine girerek bizzat oradan takipçi olmak istedim okuyucu listesinden herhangi bir uyarı almadım, ama yine üye olamadım. Okuma listesinin sol üst tarafında küçük puntolu bir yazı gördüm "En Fazla 200 Blog Takip Edebilirsiniz." ve hemen anladım ki, takibimdeki blog sayısı istihkakımı doldurmuşum. Blog sayfasını güncel tutmayan birkaç blog sayfası takibini kaldırdıktan sonra, okuma listesindeki takipli blog sayfası sayısını 197'ye düşürdüm ve artık herhangi bir blog sayfasını takip etmek üzere üye olabildim.
Bu durumu bilen, bilmeyen, ya da aynen benim durumda olan blog arkadaşlarıma söylemek isterim ki; eğer, takipçisi olduğunuz blog sayfa sayısı iki yüzü geçtiyse, yeni bir blog sayfasını takibinize alamazsınız. Hal böyle olunca, takipçisi olduğunuz eski blog sayfalarından ihtiyacınız kadar, güncel olmayan blog sayfası üyeliğinizi kaldırmanız gerekiyor. Aksi halde, yeni bir sayfanın takipçisi olamıyorsunuz.
Selam ve saygılarımla.
Virgülün Önemi
"Sunay Ka'nın şiirini yazdığını görünce kağıtlarla dolu çalışma masasından kalktı, tebrik etti, topallayarak yaklaştı. "
(Orhan Pamuk, Kar, s. 199)
Cümledeki Sunay ve Ka, ayrı kişiler. "Sunay" adı, cümlenin öznesi. Masasından kalkan, tebrik eden, yaklaşan, "Sunay". Bu durumda "Sunay" adı, virgülle ayrılmalıydı. Ayrılmaması, özne belirsizliğine yol açmış. Masasından kalkan, tebrik eden, yaklaşan, Sunay mı; bir başkası mı belli değil. Göreceğiniz gibi, cümlede tümleç eksiklikleri de var. Bunları da ekleyip cümleyi düzeltelim: "Sunay, Ka'nın, şiirini yazdığını görünce kağıtlarla dolu çalışma masasından kalktı, (onu) tebrik etti, topallayarak (ona) yaklaştı."
Silinen Paylaşımlar
Merhabalar.
Blogdaşlarımızın yeni paylaşımlarını, okuma listesinden takip ederim. Okuma listesinde gördüğüm yeni paylaşıma erişmek için, ya blog sahibinin isim linkine, ya da paylaşıma verilmiş başlık linkine tıklarım. Bazen de bir sürprizle karşılaşır ve söz konusu paylaşılan yazının yerine "Bu Yazı Maalesef Silinmiş" şeklinde bir bilgi mesajı ile karşılaşırım. İşte o an, blog sahibine değil de, Blogger'e kızarım. Kaldırılan ya da silinen paylaşımı, sen ne demeye hala okuma listesinde tutuyorsun ki? Çünkü ben, okunmadan kaldırılan yazıları hep merak ederim. Ama ne yazıldığından, ne de yayından kaldırıldığından haberim olmamış olsa, sorun yok! Okunup, yorumlar yazıldıktan sonra kaldırılan yazılar da sorun değil.
İşte bu aralar canım çok sıkılıyor ve ne paylaşacağımı bilmez bir haldeyken, aklıma birden bu konu geldi ve paylaşmak istedim. Belki paylaşmaya hiç değmeyecek bir konu; ama ne yapayım artık eskisi gibi şiir bile yazamıyorum. İlham kaynağım da kurudu iyice... Sürekli hep aynı konularda paylaşım yapmanın okuyucuyu sıkacağını bildiğim için, ben de artık bu konuya bir el atayım dedim.
Eğer bu yazımı sabır göstererek okuyabildiyseniz, sizlerin bu konuda ne düşündüğünü gerçekten bilmek isterim. Blogger'in silinmiş yazılar konusundaki bu uygulaması mantıklı da olabilir. Çünkü biz işin hemen kolayına kaçarak beğenmediğimiz bir uygulamayı eleştiri yağmuruna tutarız. Blogger'in beğenmediğimiz uygulamalarını yersiz yere eleştirerek, Blogger'e haksızlık yapmamak adına; bu konudaki görüşlerinizi bir yorum marifetiyle iletmenizi bekliyorum.
Selam ve saygılarımla.
Mahzun Prenses Süreyya
(Orhan Pamuk, Kar, s.216)
İran Şahı'na bebek doğuramadığı için boşanmak zorunda kalanlar, Prenses Süreyya ve Adnan Menderes mi? Prenses Süreyya da mı asılmış? Bilmece gibi bir cümle. Bu karışıklığın nedeni, sözcüklerin yanlış yerde kullanılması ve tümleç eksikliği. Bilmece cümleyi çözmeye çalışalım:
"Eski Başbakan Adnan Menderes'in asılmadan önceki ve İran Şahı'na bebek doğuramadığı için (ondan) boşanmak zorunda kalan mahzun Prenses Süreyya'nın çekilmiş son fotoğraflarına bakıyordu."
Söz konusu anlatım bozukluğu içeren cümlenin doğrusu bir üstte düzenlendiği gibi olmalıydı.